Fade Street Pilot Scheme

Printer-friendly version

The Fade Street Pilot Scheme, completed in Spring 2012, improved the pedestrian environment by removing on-street parking and widening both footpaths using a coloured asphalt finish, whilst antique granite kerbing was conserved in place.  The improved pedestrian environment is adorned with high-quality containerised tree planting and festive type street lighting has been installed.

The reconstructed reduced-width carriageway was also surfaced in coloured asphalt and a loading area was maintained to facilitate local businesses.  The changes to the street give businesses an opportunity to explore the potential for developing street activity.

 Photographer Anew McKnight, bNEW dESIGNS

 

 Click to view full size image  Click to view full size image

 

 

 Click to view full size image Click to view full size image

 

 

 Click to view full size image  Click to view full size image
  •  
     Click to view full size image  Click to view full size image

     

     Click to view full size image  Click to view full size image
       

     

    Fade Street Utility Boxes

    Photo of utility box on Fade Street In conjunction with the Public Art Manager, Visual Artist Geraldine O’Reilly was engaged to work with the Grafton Street Quarter Project Team and was invited to create an attractive art feature of the two utility boxes in Fade Street.  The delicate drawings which adorn the utility boxes depict native plants used for domestic and medicinal purposes.  The drawings are accompanied by short pieces of text relating to their individual properties.

     

     

    Public Participation in the Fade Street Pilot Scheme

    Dublin City Council’s The Studio, in conjunction with the Grafton Street Quarter Project Team, met with Fade Street’s traders and residents in advance of the Pilot Scheme’s design phase. The aim of this collaborative and participative approach was to learn from the street’s businesses and residents what it is they would like to see happening on the street and what would make the street better for all users.  The findings from these workshops were then fed back to the Project Team who used the information to inform the design and changes to be made to Fade Street for its overall enhancement.